Vraag een poster aan

We hebben op dit moment drie verschillende gratis posters op A2-formaat. Vul hieronder op het posterformulier in welke poster je wilt ontvangen. Wij versturen maximaal 25 posters per week. Soms duurt het wat langer, omdat we niet elke week op de posterlocatie zijn.

  • Let op: poster 3 is dubbelzijdig. Dat is handig voor op een ruit of glazen deur, of voor als je wilt afwisselen.
  • Wil je meer weten over de posters? Lees dan verder onder het posterbestelformulier.

Posterbestelformulier

Velden met * zijn verplicht.

Meer over de posters

1 - Maan

De maan is altijd met dezelfde kant naar de aarde gekeerd. Dat komt doordat hij in de greep is van de aardse zwaartekracht. Je hebt misschien wel eens gelezen dat de maan één keer per maand een rondje om zijn as draait. Waarom zie je dat vanaf aarde dan niet? Om te snappen hoe het werkt, moet je je voorstellen dat je in een ruimteschip zit dat een stuk van de aarde én de maan af is. Als je dan naar de maan kijkt, dan zie je die maan in ongeveer 28 dagen om zijn as draaien. Je hebt dan in 28 dagen de hele maan gezien. De voorkant én de achterkant.

De aarde en de maan lijken ook wel een beetje op twee mensen die elkaars armen gestrekt vasthouden en een rondje draaien. Als die dansende mensen alleen naar elkaars gezicht zouden kijken, dan zouden ze niet denken dat ze draaien. Maar het publiek ziet echt wel het gezicht én het achterhoofd van de dansers.

Bij de aarde en de maan is de greep overigens niet zo eerlijk verdeeld als bij twee dansers. De aarde draait namelijk ook nog eens elke dag een rondje om haar eigen as. Als je dat met twee dansende mensen zou moeten nadoen, dan wordt het ingewikkeld.

2 - BlackGEM

BlackGEM-posterDe BlackGEM-array, drie Nederlands-Vlaamse telescopen op de ESO-sterrenwacht La Silla in Chili, is begin 2024 officieel geopend. De telescopen scannen de zuidelijke hemel voor kosmische gebeurtenissen die zwaartekrachtgolven produceren, zoals fusies van neutronensterren en zwarte gaten. De BlackGEM-poster vormt een uitsnede van een grotere afbeelding. De grote 'ster' aan de rechterkant van de poster is de planeet Venus. De twee kleinere 'sterren' boven Venus zijn Mars en Saturnus.
Foto: (c) Z. Bardon (bardon.cz)/ESO

Wil je meehelpen met de speurtocht naar zwarte gaten? Dat kan! Het Dutch Black Hole Consortium heeft een app gelanceerd waarmee burgerwetenschappers kunnen helpen om nieuwgevormde zwarte gaten te vinden. Deze BlackHoleFinder-app is beschikbaar in de Apple- en Android-appstores en op www.blackholefinder.org.

3 - Ringnevel + Zuilen der Schepping (dubbelzijdig)

De afbeelding van de Zuidelijke Ringnevel (links) is in 2022 gemaakt met de James Webb-ruimtetelescoop. De Zuidelijke Ringnevel is een zogeheten planetaire nevel. Die naam is verwarrend, want de nevel heeft niks met planeten te maken. Een planetaire nevel ontstaat als een ster aan het eind van zijn leven ineenstort.
Foto: (c) NASA, ESA, CSA, STScI en the Webb ERO Production Team

De afbeelding van de Zuilen der Schepping (rechts) is ook in 2022 gemaakt met de James Webb-ruimtetelescoop. De zuilen worden zo genoemd vanwege hun vorm en omdat er veel stervorming plaatsvindt.
Foto: (c) NASA, ESA, CSA, STScI en Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)